Up | Down

Powered by Blogger.

Friday, June 29, 2012

latihan soal fisika kelas 3 bag1

Daftar konstanta alam sebagai pelengkap soal-soal fisika

1. Setelah meloncat keluar, seorang penerjun meluncur turun sejauh 50 m tanpa gesekan. Setelah payung terbuka, ia diperlambat ke bawah 2 m/s2 dan tiba di tanah dengan laju 3 m/s. Penerjun meloncat dari ketinggian ... .
A. 147,75 m
B. 297,75 m
C. 347,75 m
D. 495,50 m
E. 595,50 m

2. Sebuah benda kecil terletak 10 cm di muka cermin datar. Jika kita berdiri di belakang benda itu; pada jarak 30 cm dari cermin. Agar dapat melihat bayangan benda itu, mata kita harus difokuskan pada jarak ... .
A. 10 cm
B. 20 cm
C. 30 cm
D. 40 cm
E. 50 cm

3.  Bandul bermuatan 0,25 disimpangkan sampai ketinggian 45 cm. Ketika berayun melintasi titik terendahnya mengalami medan magnetik 1,5 T dalam arah seperti pada gambar. Besar dan arah gaya magnetik pada bandul di titik terendah adalah ... .
A. 1,125 x 10–6 N
B. 2,25 x 10–6 N
C. 4,50 x 10–6 N
D. 5,25 x 10–6 N
E. 6,25 x 10–6 N

4. Dua partikel A dan B dengan massa berada (MA = 289 MB) memiliki energi kinetik yang sama. Bila panjang gelombang de Broglie partikel A bernilai 0,2 nm, maka panjang gelombang de Broglie partikel B adalah ... .
A. 7,8 nm
B. 5,6 nm
C. 3,4 nm
D. 1,6 nm
E. 0,1 nm

5. Besar daya listrik dalam suatu kumparan pemanas yang dialiri arus searah 6 A adalah P. Jika sekarang digunakan arus bolak-balik dengan nilai puncak 6 A, maka daya listrik yang dibandingkan oleh pemanas tadi adalah sebesar ... .
A. P/4
B. P/2
C. P
D. 2P
E. 4P

latihan soal matematika kelas 2 bag 3

1. Suatu suku banyak f(x) jika dibagi () sisanya 4x+2 dan dibagi (x + 3) sisanya x+1. Bila f(x) dibagi sisanya adalah … .
A. 4x + 4
B. 2x + 4
C. x + 2
D. –2x + 8
E. 1/2x + 4

A. -6
B. -4
C. 0
D. 4
E. 6

A. 0
B. 1
C. 2
D. 4
E. 6


A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
E. 1

Tuesday, May 22, 2012

latihan Soal Fisika SMU Kelas 1 bag 2

(1).   Seorang siswa setinggi 140 cm berdiri di depan cermin datar yang vertikal. Jika posisi mata berada 10 cm di bawah bagian atas kepala, maka tinggi minimum cermin dan posisi cermin diukur dari lantai supaya dapat melihat bayangan seluruh tubuhnya masing-masing ... .
A.      60 cm dan 75 cm
B.       65 cm dan 70 cm
C.       70 cm dan 65 cm
D.      75 cm dan 60 cm
E.       75 cm dan 65 cm

(2). Jika bayangan yang dibentuk oleh cermin cekung dengan jari-jari kelengkungan 30 cm nyata dan diperbesar tiga kali, maka bendanya terletak di muka cermin sejauh ... .
A.      10 cm
B.       15 cm
C.       20 cm
D.      25 cm 
E.   30 cm
(3).Benda dengan tinggi 4 cm ditempatkan 20 cm di depan lensa cembung dengan jarak fokus 10 cm. Jarak dan tinggi bayangan yang terbentuk adalah ... .
A.      6,67 cm dan 2,67 cm
B.       10 cm dan 4 cm
C.       10 cm dan 8 cm
D.      20 cm dan 4 cm
E.       20 cm dan 8 cm

(4).   Seorang yang bercacat mata myopia tidak melihat dengan jelas benda yang terletak lebih dari 50 cm dari matanya. Kacamata yang dibutuhkannya untuk melihat benda jauh harus mempunyai kekuatan sebesar ... .
A.      –4 dioptri
B.       –2 dioptri
C.       +3 dioptri
D.      +5 dioptri
E.       +2 dioptri

(5). Seorang pedagang memperbaiki jam tangan dengan menggunakan lup 10 dioptri yang diletakkan 2 cm di depan matanya yang berakomodasi maksimum. Dengan demikian perbesaran sudutnya ... 

A.      6x
B.       5x
C.       4,3x
D.      3,3x
E.       2,5x

Sunday, May 20, 2012

latihan soal smu kelas 2 bag 3

When we buy a mobile phone, we have to think the advantages as well as the disadvantages. Doing so, we will be able to make a wise decision.
            If we decide to buy a mobile phone, we can start asking ourselves the usefulness of the equipment. We may ask,” Do we want it for our prestige or for its usefulness.”
After we decide to use a mobile phone, we should make a choice on the type of mobile phone, we should make a choice on the type of mobile phone. With the various in the market, we should decide the one that meet our needs. We must know what we need.
            As the consequences of its high operation cost, we have to pay more for a mobile phone compared to a fixed telephone. That is why we have to think carefully before we decide to use it. Therefore, we only use mobile phone for important talk. It will not be wise if we use it for a chat with a friend.
            With all the consequences of the mobile phone we needed, we should give serious consideration before using it. They are:
1.     Ask yourself, “Do I really need it at the moment?”
2.     Buy the mobile phone that suits your budget.
3.     Prioritize the function of the mobile phone for you, rather than its features that may interest you.
4.     Use the mobile phone for important talks.
(1).  What is the topic of the text?
A.     How to buy a new mobile phone.
B.     The advantages and disadvantages of buying a mobile phone.
C.     How to choose a good mobile phone.
D.    The consequences of having a mobile phone.
E.     Some consideration that we should do before buying a mobile phone. 

(2).   What is the kind of the text?
A.     Narrative
B.     Recount
C.     Procedure
D.    Analytical exposition
E.     Hortatory exposition 
(3). What is the social function of the text?
A.     To entertain the readers
B.     To persuade the readers that something is the case.
C.     To persuade the readers that something should or should not be the case.
D.    To describe how something is accomplished through a sequence of action.
E.     To share with others an account of an unusual or amusing incident.

(4). Which of the following statement is false according to the text?
A.     We should use our mobile phone for useful talks.
B.     We buy the mobile phone if we really need it.
C.     We should buy mobile phone that suits our budget.
D.    We buy mobile phone because we can get some disadvantages.
E.     The operation cost of mobile phone is higher than a fixed telephone.

Wednesday, May 9, 2012

Latihan Soal Bahasa Inggris kelas 2 bag2

Text 1

There will be a town meeting at the Wetlands on Manchester Blvd. on Saturday at 9.00 a.m. We encourage all citizens to get involved in the community and to attend the meeting. Speakers from the development company and environmental groups will be discussing the pros and cons of the proposed industrial and residential areas.
The City Manager’s Office will be taking up the issue of development in sessions, beginning next month. Before that happens, we feel that the community needs to be well-informed so that we can, in turn, guide our leaders in the action that they take. The future of our community very much depends on the outcome of this current debate.
    Breakfast will be served. We ask everyone to bring a list of questions and concerns to be presented to the speakers. We look forward to seeing you there. Remember, our community’s future in your hands!
(1)    Who should attend the meeting?
A.    Reseidents on Manchester Boulevard
B.    Out-of-state tourists
C.    A building contractor
D.    All the community members
E.    The city manager’s office

(2)    What will probably happen at the meeting?
A.    One invited speaker will make a presentation
B.    City leaders will decide how many buildings to allow
C.    Speakers will discuss the pros and cons of proposed industrial area
D.    Presenters will give different points of view
E.    All new building will be prohibited

(3)   When will the city leaders consider development?
A.    They will decide at 9:00 a.m. on Saturday.
B.    They have already decided.
C.    In the next thirty days or so.
D.    Immediately after the meeting.
E.    In the next meeting.

(4)    Why should the local residents go to the meeting?
A.    For breakfast and to meet their  neighbors.
B.    To join an environmental group
C.    To elect officials
D.    To help decide the future of their community
E.    To present a list of questions

Text 2

    In all the discussion over the removal of lead from petrol (and the atmosphere) there doesn’t seem to have been, any mention of the difference between driving in the city and in the country.
    While I realise my leaded petrol car is polluting the air wherever I drive; I feel that when you travel through the country, where you only see another car every five to ten minutes, the problem is not as severe as when traffic is concentrated on city roads.
    Those who want to penalise older, leaded petrol vehicles, and their owners don’t seem to appreciate that in the country there is no public transport to fall back upon and one’s own vehicle is the only way to get about.
    I feel that country people, who often have to travel huge distances to the nearest town and who already spend a great deal of money on petrol, should be treated differently to the people who live in the city.

(5)  What is the petrol car polluting?
A.    air
B.    land
C.    water
D.    quiet country
E.    crowded city

(6)    What paragraph give us the thesis?
A.    One
B.    Two
C.    Three
D.    Four
E.    Five

(7)    Which is not true according to the text?
A.    The traffic is usually concentrated in city roads.
B.    The country people should be treated differently.
C.    We are suggested to have concern to country environment.
D.    The author has big concern about city roads.
E.    The author tell us about country concern.

(8)   The purpose of the text is ___ .
A.    to describe the polluion caused by car petrol.
B.    to persuade the readers that driving in the city and in the country should be treated differently.
C.    to tell readers that traffic is concentrated on city roads.
D.    to persuade the readers to travel through the country.
E.    to retell the past events.

(9)    The genre of the text above is ___ .
A.    description
B.    exposition
C.    anecdote
D.    narrative
E.    recount

Text 3

To     :     Department
From     :     Charlene
        Boyer, CEO
Date     :     August 1

It’s that time of year again! Many of you have already begun work on your department’s budget for next year. In an attempt to make the process smoother and more satisfactory for everyone involved, we are making some changes to the process.

As usual, department heads are asked to submit preliminary budgets to the Executive Committee by August 15. This year, we want to involve more employees in the process. A special committee will review the budgets. This committee will consist of four members of the Executive Committee and two representatives from each department.

As department heads, you will choose your own representatives to the committee. They must be able to contribute 10 hours a week for a month. Please submit their names by August 7.
10.    What is required of the representatives?
A.    They must be a member of the Excecutive Committee.
B.    They must choose their own represntatives to committee.
C.    They must submit a budget by August 15.
D.    They must be the department head.
E.    They must be willing to spend 40 hours on this project in one month.

11.    How does Ms. Boyer feel about the budget process?
A.    Only the top management should be involved.
B.    It can’t be improved.
C.    It will be more special.
D.    It should be a more open process.
E.    Its time to finalize the budget.

12.    Who decided on the budgets last year?
A.    Departments, through democratic vote.
B.    Representatives from each department.
C.    A special committee.
D.    The Executive Committee.
E.    The department heads.

13.    What will happen next?
A.    A list of names will be given to Mr. Boyer.
B.    The committee will consist of four members.
C.    The initial budgets will be turned in.
D.    The Executive Committee will meet.
E.    The process will be smoother.

14.    Jane     :     I think having breakfast every morning is good for our health.
    Rony     :     ___, we need energy to do our daily activities, too.
A.    Oh, no!
B.    Yes, you are right
C.    I don;t agree with you
D.    I think you are wrong
E.    It’s so beautiful

15.    Ahmad     :     What’s news today?
    Ara     :     ‘Flood’, yes flood. Not only in this daily but news in most TV stations are flood.
    Ahmad     :     Yes, there are so many victims in this tragedy. Many people lost their property.
    Ara     :     How poor they are.
The underlined utterance expresses ___ .
A.    sadness
B.    apatism
C.    surprise
D.    attention
E.    embarrassment

16.    Intan     :     ___ when I came late at the seminar this morning.
    Rahma     :     You did?
    Intan     :     I took the wrong bus.
    Rahma     :     How come?
    Intan     :     I didn’t know that the route had changed
A.    I’m relieved
B.    What an embarrassment situation
C.    It hurts!
D.    It was very bad!
E.    It was really silly!

17.    Shira     :     Iwan, I got an e-mail from LIPA last night. They’ve offered me a place to study there.
    Iwan     :     Oh, great. ___ . You must be really happy.
A.    I’m really delighted to hear that
B.    I’m surprise
C.    Are you right?
D.    Is that’s true?
E.    Really?

18.    Antok     :     You look so tired. I think you need to take a rest.
    Tina     :     I’m dizzy.
    Antok     :     You ___ a doctor. Let me take you to the doctor.
A.    may see
B.    will see
C.    should see
D.    could see
E.    would see

19.    There were plenty of garbage left after the flood.
We ___ clean them now.
A.    must
B.    may
C.    would
D.    could
E.    might

20.    Rearrange these sentences into a good paragraph.
1)    It becomes a butterfly
2)    A caterpillar comes out of the egg
3)    The caterpillar lives on a leaf and eats it
4)    The butterfly comes out of the case and fly through the air
5)    When it grows big it makes a case and goes to sleep it

A.    2 – 1 – 3 – 4 – 6 - 5
B.    2 – 6 – 1 – 3 – 5 – 4
C.    4 – 6 – 3 – 2 – 1 – 5
D.    4 – 2 – 3 – 6 – 1 – 5
E.    4 – 2 – 3 – 6 – 5 – 1

Monday, May 7, 2012

Latihan Soal Biologi kelas 1 bag2

(1). Di antara pernyataan berikut ini yang tidak benar tentang Plantae adalah ... .
     A.    bisa multiseluler atau uniseluler
     B.    eukariotik
     C.    autotrof
     D.    vaskuler atau non vaskuler
     E.    reproduksi generatif dan atau vegetatif

(2). Perhatikan skema metagenesis Bryophyta berikut:

      Di antara pernyataan berikut yang salah dari skema di atas adalah ... .
      A.    yang dimaksud x adalah generasi gametofit
      B.    yang dimaksud y adalah sporogonium
      C.    spora terbentuk melalui mitosis
      D.    spermatozoid dirangsang oleh ovum dengan menggunakan glukosa dan asam amino
      E.    zygot mempunyai susunan kromosom diploid

(3). Paku digolongkan ke dalam Cryptogamae, sebab belum mempunyai ... .
     A.    akar
     B.    daun
     C.    spora
     D.    bunga
     E.    batang

(4).     Alat kelamin pada Gymnospermae disebut strobilus, sebab belum mempunyai ... .

    A.    polen
    B.    ruang serbuk sari
    C.    corolla
    D.    buluh serbuk
    E.    ruang bakal biji

(5).Pernyataan  berikut yang salah tentang dikotil adalah ...

    A.    berbunga perianthum
    B.    bagian bunga berjumlah tiga
    C.    pembuluh angkut bertipe kolateral terbuka
    D.    pertulangan daun menyirip atau menjari
    E.    akar tunggang

Sunday, May 6, 2012

Latihan Soal Matematika kelas1 bag 2

(1).  Persamaan kuadrat mempunyai akar-akar dan dengan dan .
persamaan kuadrat yang akar-akarnya dan adalah.....


(2). Jika persamaan kuadarat , mempunyai 2 akar yang sama maka nilai p adalah.........

A. dan 3
B. dan -3
C. dan 3
D. dan -3
E. dan 2

(3). Sehelai kertas mempunyai panjang 12 cm dan lebar 9 cm. Sepanjang keempat sisi kertas itu digunting menjadi pita dengan lebar x cm. Agar luas kertas sisa menjadi 70 cm2, maka nilai x = ...

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
E. 6

(4). Fungsi akan memotong sumbu x pada titik........

A. (0,1/2) dan (0,5)
B. (0,-1/2) dan (0,-5)
C. (1/2,0) dan (5,0)
D. (-1/2,0) dan (-5,0)
E. (5/2,0) dan (1,0)

(5). nilai terendah fungsi adalah 3. nilai a yang memenuhi adalah........

A. –4
B. –1
C. 1
D. 3
E. 4
© 2012 - Kumpulan Soal
pakepen is proudly powered by Blogger